Stamcellen leveren een therapeutische toepassing voor verschillende aandoeningen. Onder deze aandoeningen vallen stofwisselingsziekten, degeneratieve ziekten (zoals reuma) en inflammatoire ziekten (gekenmerkt door een abnormaal functionerend immuunsysteem) en kanker.

Stamcellen hebben zelfvernieuwende eigenschappen en hebben de capaciteit dochtercellen te produceren die andere eigenschappen hebben dan het origineel. Er zijn verschillende soorten stamcellen.

Embryonale stamcellen hebben de mogelijkheid om te delen en zullen uiteindelijk alle weefsels in ons lichaam gaan vormen. Ons lichaam bevat echter ook volwassen stamcellen. Volwassen stamcellen zijn een speciaal type cellen die zich in veel volwassen weefsels bevinden; hun belangrijkste rol is het weefsel waarin ze worden aangetroffen te herstellen.

Er zijn 2 typen volwassen stamcellen:

  1. Stamcellen die zich kunnen delen tot alle cellen waar je bloed uit bestaat (hematopoietische stamcellen). Deze stamcellen vinden we terug in het beenmerg, maar in veel kleinere hoeveelheden ook in het bloed zelf. Dit type volwassen stamcellen uit het beenmerg kan bij een behandeling van bijvoorbeeld leukemie worden gebruikt.
  2. Stamcellen die zich kunnen delen tot vet-, bot-, kraakbeen- of spierweefselcellen (mesenchymale stamcellen). Deze vorm van volwassen stamcellen bevindt zich onder andere in het beenmerg, bloed en vetweefsel. In ons lichaam kunnen ze zich delen tot zogenaamde mesodermale cellen: vet-, been-, kraakbeen- en spierweefselcellen. Ook bezitten deze stamcellen een andere belangrijke eigenschap: ze kunnen het immuunsysteem beïnvloeden.

Deze eigenschap is relevant bij de behandeling van perianale fistels omdat bij die fistels continu een ontsteking (inflammatie als gevolg van een overactief immuunsysteem) aanwezig is. De volwassen stamcellen uit het vetweefsel, de mesenchymale stamcellen, worden daarvoor gebruikt. 

Voor wie is stamceltherapie bedoeld?

Bij complexe fistels bij de ziekte van Crohn kan een behandeling met stamcellen worden overwogen wanneer een eerdere behandeling geen baat heeft gehad.
De stamcellen worden dan onder verdoving door een ervaren chirurg dichtbij de perianale fistels geïnjecteerd om de ontsteking te laten afnemen, waardoor de kans op genezing van de fistels kan toenemen.

In welke vorm is stamceltherapie beschikbaar?

Als (inwendige) injectie.

Referenties

  1. 1.

    EMEA/CHMP/410869/2006