Wat zijn biologische geneesmiddelen?

TNFα blokkerende middelen zijn een voorbeeld van zogenaamde biologicals – biologische geneesmiddelen. Biologisch betekent dat de werkzame stof wordt gemaakt in levende cellen. Tumor Necrosis Factor α (TNFα) is een eiwit dat betrokken is in verschillende processen in het lichaam en een belangrijke rol speelt bij ontstekingen.

Hoe werken biologische geneesmiddelen?

De TNFα blokkerende middelen binden aan het TNFα eiwit. Dat voorkomt de aanmaak en vermeerdering van immuuncellen en zorgt ervoor dat er minder immuuncellen zich naar de plaats van ontsteking kunnen verplaatsen. Hierdoor vermindert de ontsteking.

Voor wie zijn biologische geneesmiddelen bedoeld?

Bij patiënten met de ziekte van Crohn en perianale fistels die een TNFα blokkerend middel voorgeschreven hebben gekregen wordt een vermindering van de fistels gezien. Eerst worden de fistels door de chirurg gedraineerd en schoon gemaakt.

Meestal worden ook combinaties van meerdere geneesmiddelen gegeven. Aan het TNFα blokkerende middel worden dan antibiotica of immunosuppressiva toegevoegd.
TNFα blokkerende middelen worden ook gebruikt bij matige tot ernstige colitis ulcerosa of ziekte van Crohn, om de ontsteking te onderdrukken en om de ziekte onder controle te houden. Het wordt ingezet als andere behandelingen onvoldoende effect hebben, of wanneer teveel bijwerkingen met andere medicatie worden ervaren. Omdat TNFα blokkerende middelen een effect kunnen hebben op ontstekingen in het gehele lichaam, kunnen deze middelen ook worden ingezet bij patiënten met ontstekingen aan andere weefsels en organen, waaronder gewrichten en huid.

In welke vorm is het beschikbaar?

 • Als infuus
 • Als zelfinjectie onder de huid

Tot de TNFα blokkerende middelen die geregistreerd zijn voor de behandeling van perianale fistels behoort:

 • infliximab (Remicade®, Remsima®, Inflectra®)

Overige informatie

Voor meer informatie over het gebruik en de bijwerkingen van TNFα blokkerende middelen, raadpleeg de desbetreffende bijsluiter via het college ter beoordeling van geneesmiddelen CBG-MEB.

Referenties

 1. 1.

  Gionchetti P et al. 3rd European Evidence-based Consensus on the Diagnosis and Management of Crohn’s Disease 2016: Part 2: Surgical Management and Special Situations. Journal of Crohn's and Colitis, 2017, 135–149.

 2. 2.

  De Mattos, et al. Mediators Inflamm. 2015;493012.

 3. 3.

  Farmacotherapeutisch Kompas. 2017.

 4. 4.

  Chowers, et al. J Crohn’s Colitis. 2010;4:367-376.

 5. 5.

  CBO- Richtlijn Diagnostiek en behandeling van inflammatoire darmziekten bij volwassenen, NVMDL 2009.

 6. 6.

  Gecse KB, Bemelman W, Kamm MA, et al. Gut 2014;63: 1381–1392.