De behandeling van perianale fistels begint gewoonlijk met het plaatsen van een seton. Dit is een siliconen draad die in de fistel wordt gebracht en als doel heeft de fistel open te houden en abcesvorming te voorkomen. De seton kan blijven zitten of wordt verwijderd wanneer eventueel gestart wordt met een nieuwe behandeling (bijvoorbeeld medicatie of een operatie).

Voor wie zijn setons bedoeld?

Setons worden veelvuldig geplaatst bij patienten met perianale fistels als gevolg van de ziekte van Crohn. Voor de keuze van een behandeling wordt onderscheid gemaakt tussen eenvoudige en complexe perianale fistels, maar bij beide kunnen setons worden gebruikt.
Bij eenvoudige perianale fistels waar je klachten van ervaart, wordt meestal een seton geplaatst. Meestal wordt hier ook antibiotica bij gegeven.

perianale fistel - seton met knoop - anus

Voordat behandeling plaatsvindt, zowel bij operatie als medicatie, wordt vaak een seton geplaatst. Dit zorgt ervoor dat het ontstoken gebied rustig kan genezen en voorkomt het terugkeren van abcessen, die op hun beurt zouden kunnen leiden tot een bloedvergiftiging. De timing van het verwijderen van de seton hangt af van de daaropvolgende therapie.

 

Welke vormen van setons zijn er beschikbaar?

Setons kunnen worden geplaatst met een knoopje in het draadje aan het uiteinde of de seton wordt geplaatst waarbij de uiteinden los worden gelaten. Voor welke vorm wordt gekozen kan afhangen van de locatie en/of de complexiteit van de fistel.

Referenties

  1. 1.

    Gecse KB, Bemelman W, Kamm MA, et al. Gut 2014;63:1381–1392.

  2. 2.

    Gionchetti P et al. 3rd European Evidence-based Consensus on the Diagnosis and Management of Crohn’s Disease 2016: Part 2: Surgical Management and Special Situations. Journal of Crohn's and Colitis, 2017, 135–149.

  3. 3.

    Bemelman WA 2018, ECCO-ESCP Consensus on Surgery for Crohn’s Disease