Geen patiënt is gelijk. En voor elke patiënt verloopt de ziekte van Crohn en complicaties als perianale fistels weer anders. Daarnaast verschillen patiënten van elkaar in wat ze belangrijk vinden. Dé beste behandeling bestaat daarom niet. De voor jou best passende behandeling wel.

Hoe ontdek je welke informatie over je ziekte voor jou belangrijk is? Goede communicatie tussen je zorgverlener en jou is daarbij belangrijk. Een goed gesprek voeren gaat niet altijd vanzelf. Om daarbij te helpen, heeft de NPCF (Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie) drie vragen bedacht, die je met je zorgverlener kan bespreken. Om zo tot de voor jou best passende behandeling te komen. Dat helpt je zorgverlener om niet vóór jou, maar mét jou te kunnen bepalen wat voor jou de aanpak wordt. Zelf de regie in handen nemen.

Hieronder vind je de ‘drie goede vragen’.

1. Wat zijn mijn mogelijkheden?

Zet met je zorgverlener op een rij welke mogelijkheden er zijn als je een onderzoek of behandeling moet ondergaan. Er zijn heel vaak meer mogelijkheden. Voorbeelden: een lichamelijk onderzoek of een scan? Medicatie of een operatie? Welk soort operatie? Direct behandelen of eerst afwachten? Niets doen is soms ook een optie.

2. Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?

Iedere behandeling heeft voor- en nadelen. Zo kan een operatie jouw klachten snel verhelpen, maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Vraag je zorgverlener naar resultaten van de verschillende behandelingen. Wat kan een behandeling je opleveren? Kan je na de operatie weer sporten, of vermindert het de pijn? Bespreek per mogelijke behandeling de herstelperiode, risico’s, gevolgen en bijwerkingen.

3. Wat betekent dat in mijn situatie?

Jouw persoonlijke situatie is belangrijk voor de keuze. Hoe is je thuissituatie, wat is je beroep, hoe oud ben je, wat zijn je wensen, je doelen, etc.? Meer informatie en achtergronden vind je op: http://3goedevragen.nl/

Referenties

  1. 1.

    http://3goedevragen.nl/