Perianale fistels die zich bij mensen met de ziekte van Crohn voordoen kunnen heel vervelende gevolgen hebben voor het dagelijks leven.

Vaak zorgen ze voor pijn en irritatie rondom de plek waar ze zitten. Maar de impact kan ook nog groter zijn. Vermoeidheid, incontinentie, beperkingen in activiteiten of werk, invloed op slaap en ook de effecten op het sexueel functioneren.

Het kan zijn dat je het moeilijk vindt om het te bespreken, omdat ze op zo’n vervelende plek zitten. Dat maakt het mogelijk lastig voor je. Toch is het belangrijk dat je goed met jouw zorgverlener bespreekt welke impact de perianale fistels hebben en wat het voor jou betekent. Neem met je zorgverlener door welke zorg je nodig zal hebben. Ook tijdens of na je behandeling. Of het bijvoorbeeld betekent dat je tijdelijk niet kunt werken na een bepaalde behandeling als een operatie.

Het belangrijkste is misschien nog wel dat je als patiënt goed op de hoogte bent van je situatie en een actieve rol aanneemt bij het omgaan met je ziekte. Een goed uitgangspunt is altijd om te praten met je dokter en samen te kijken wat voor jou belangrijk is.

Referenties

  1. 1.

    Vollebregt PF, van Bodegraven AA, Markus-de Kwaadsteniet TML et al. Impacts of perianal disease and faecal incontinence on quality of life and employment in 1092 patients with inflammatory bowel disease. Aliment Pharmacol Ther. 2018;47:1253-60. https://doi.org/10.1111/apt.14599

  2. 2.

    Mahadev S, Young JM, Selby W, et al., Quality of life in perianal Crohn’s disease: what do patients consider important? Dis Colon Rectum. 2011;54(5):579-85.