Perianale fistels hebben een grote impact op je leven en de dagelijkse dingen die je kunt ondernemen. Het is belangrijk dat je met je zorgverlener goed bespreekt welke mogelijke behandelingen in jouw situatie kunnen helpen, maar ook of er tips en suggesties zijn die je kunnen helpen in je dagelijks leven. Afhankelijk van de type fistels kunnen voor jou specifieke adviezen worden gegeven door je zorgverlener.

In algemene zin kunnen onderstaande tips jou mogelijk helpen. Bespreek met je zorgverlener wanneer je hier vragen over hebt en of deze in jouw situatie van toepassing zijn.

Geestelijk welzijn

 • Niet te inspannende lichamelijke activiteiten, zoals wandelen of tuinieren, zijn prima manieren om stress te verminderen en je geestelijke gezondheid te verbeteren.
 • Wanneer je je gedeprimeerd, boos of gefrustreerd voelt over je ziekte, kan het helpen om te praten met een vertrouwd persoon, zoals een familielid, een goede vriend of je zorgverlener.

Lichamelijk welzijn

 • Om de pijn en het ongemak enigszins te verminderen, kan het helpen om (regelmatig) een warm bad te nemen of de huid rond de fistel voorzichtig te wassen met warm water. Gebruik liever geen producten met zeep of een spons. Dep de plekken voorzichtig droog.
 • Gezonde, zachte en uitgebalanceerde voeding wordt vaak beter verdragen en kan het algehele gevoel van welzijn versterken. Een aangepast dieet helpt het lichaam omgaan met de ongemakken bij de ziekte van Crohn, zoals verminderde eetlust, toename in caloriebehoefte tijdens opvlammingen en een slechte opname van voedingsproteïne, vetten, koolhydraten en water.
 • (Zit)kussens kunnen helpen om de druk te verminderen tijdens het zitten. Ook het dragen van loszittende kleding en katoenen ondergoed kan daaraan bijdragen.

Referenties

 1. 1.

  Crohn's and colitis UK, living with a fistula available at: http://s3-eu-west-1.amazonaws.com/files.crohnsandcolitis.org.uk/Publications/living-with-a-fistula.pdf

 2. 2.

  Folder Fistels:een pijnlijk probleem; beschikbaar via: https://www.crohn-colitis.nl/wp-content/uploads/2018/02/Brochure-6-def.pdf