Fistels bij de ziekte van Crohn hebben niet alleen lichamelijk de nodige impact. Ook de kwaliteit van leven van mensen met deze complicatie wordt er danig door beïnvloed. Toch is er een aantal maatregelen die je als patiënt kunt nemen om je geestelijke en lichamelijke welzijn wat te vergroten.

Ook is het belangrijk dat je met je zorgverlener jouw situatie en klachten met betrekking tot de fistels bespreekt zodat een voor jou best passende oplossing kan worden ingezet. Wil je je goed voorbereiden op zo’n gesprek? Kijk dan hier.

Meer informatie over het leven met perianale fistels kun je terugvinden op de website van de patiëntenvereniging voor de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, de CCUVN. Ga hiervoor naar www.crohn-colitis.nl. Deze patiëntenvereniging brengt lotgenoten met elkaar in contact en komt op voor de belangen van patiënten.

Referenties

  1. 1.

    P.F. Vollebregt et al. Impacts of perianal disease and faecal incontinence on quality of life and employment in 1092 patients with inflammatory bowel disease. Aliment Pharmacol Ther. 2018;47:1253–1260.